In de echte wereld worden advertenties vaak geplaatst op plaatsen waar veel verkeer is. Denk aan bushokjes, billboards langs snelwegen, etc. Op het internet is dit net zo. Daar waar veel verkeer is, zijn er veel advertenties te vinden. Toch werken reclames online net anders, ze zijn vaak gerichter en maken gebruik van ingewikkelde technologie.

Algoritmes

Een belangrijk middel dat websites vaak gebruiken zijn algoritmes. Websites als Facebook en Google hebben ingewikkelde stukken code op hun website, die zichzelf kunnen leren wat ze jou moeten aanraden. Dit soort algoritmes kijken wat andere gebruikers vaak interessant vinden, of waar ze vaak op klikken na het filmpje dat jij aan het kijken bent bijvoorbeeld. Op basis daarvan onder andere zullen ze jou dingen aan gaan raden die jij dan waarschijnlijker interessant zal vinden dan een willekeurige andere video die op het platform te vinden is. Dit passen ze ook toe op reclame. Ze kijken wat mensen interessant vinden met een bepaald patroon van interesses op hun eigen platform en passen daarop aan wat voor advertenties mensen met die interesse te zien krijgen.

Linkbuilding

Een minder bekende manier van werken bij online marketing is internationale zoekmachine optimalisatie. Hierbij gaat het om het beïnvloeden van de zoekresultaten voor bepaalde zoekopdrachten op sites als Google. Heb je een website, dan wil je graag dat deze gevonden wordt. Websites krijgen heel veel van hun verkeer via zoekmachines, zoals Google, of Bing en het is dus van belang voor een site dat ze hierop goed te vinden zijn. Door het gebruiken van bepaalde zoekwoorden met daarbij een link toegevoegd naar de website kan je de zoekmachine beïnvloeden. Je zet het artikel op een website die al een bepaalde bekendheid heeft binnen de zoekmachine en zo kan je de website die je hogerop wil krijgen als het ware mee nemen.

Linkbuilding bedrijven

Het is mogelijk om voor je website zelf linkbuilding te doen, maar hiervoor zijn erg veel tekstjes nodig en linkbuilding uitbesteden is dan ook helemaal niet gek. Bepaalde bedrijven hebben teams van mensen in dienst die dit soort artikeltjes kunnen schrijven. Deze mensen weten wat het beste werkt bij dit soort artikeltjes en kunnen dus de meest effectieve strategie toepassen. Hoewel het in het begin best snel kan gaan, kan het op ten duur toch wat meer werk kosten om de website nog hoger te krijgen. Dan zijn er erg veel tekstjes nodig en dan is het nog lastig om zelf te doen.