De waarde van goud stijgt. Alles wat van goud is gemaakt komt meer in trek. Het gaat van gouden oorbellen tot gouden ringen. Maar wat maakt goud nou zoveel waard?  Is het de emotionele waarde die eraan hangt als je een gouden sieraad als erfstuk krijgt of is het omdat iedereen er mee loopt en je dus niet buiten de groep wil vallen. Dat goud populair is dat is niet te ontkennen. Het blijft lang mooi en verkleurt niet. Een sieraad met veel waarde waar je lang van kan genieten.  

Karaat  

Bij gouden sieraden kan je altijd zien hoeveel karaat goud het sieraad bevat. Er zijn ook veel sieraden die een mengelmoes van zilver, koper en goud bevatten om bijvoorbeeld witgoud, geelgoud of rosé goud te maken. Bij het merk Aller Spanninga heb je hier veel voorbeelden van. Er is veel variëteit mogelijk bij het verwerken van goud. Als er wordt gerefereerd naar sieraden van zuiver goud dan kan dat worden aangeduid met een aantal karaat.  

Hoe hoger het aantal karaat hoe hoger het percentage aan zuiver goud er zit in de sieraden. In Nederland mag het pas officieel een gouden sieraad worden genoemd als een sieraad minimaal 14 karaat goud heeft. Bij een 14 karaten sieraad bestaat het sieraad uit 58,5 % zuiver goud. 24 karaat is het hoogt haalbare in een sieraad. Het sieraad bevat in dat geval 99,99 % zuiver goud. Hoe meer goud er in een sieraad zit verwerkt hoe duurder het sieraad. Nu zal je denken dat daardoor 24 karaat het beste is om te hebben. Dit is wel het duurste omdat het goud veel waard is. Echter is puur goud kwetsbaar. Doordat goud heel zacht kan zijn is de kans op beschadiging bij 24 karaat goud ook groter. Een sieraad met 24 karaat goud is dus heel uitzonderlijk. Je kan dus beter de afweging maken voor een sieraad met minder karaat. Zo blijft het langer waardevol. 

Vintage sieraden  

De laatste jaren is de hype gestegen om gouden vintage sieraden te kopen. Online worden via Instagram veel account opgezet met bijzondere en unieke sieraden. Met verschillende diamantjes en vormen is elk model weer bijzonder. Ook speciaalzaken verkopen tweedehands gouden sieraden. Er is te zien dat veel meer mensen van het zilver overstappen naar goud en de verkopers bewegen mee met deze verandering.